Allergische reacties: Soorten en symptomen om op te letten

Het is een wijdverbreid misverstand dat allergieën alleen in de lente voorkomen. In werkelijkheid kunnen allergische reacties het hele jaar door voorkomen. Laten we het eens van dichterbij bekijken. Voordat we kijken naar allergische reacties en hoe ze eruit zien, moeten we eerst wat basisinformatie over allergieën bekijken.


Laten we beginnen met het definiëren van allergieën. Een allergie is een immuunreactie als gevolg van overgevoeligheid voor normaal onschadelijke stoffen, zoals pollen of voedsel. Voor de meeste mensen veroorzaken deze stoffen - allergenen genoemd - geen problemen.

Bij allergische mensen interpreteert het immuunsysteem deze stoffen echter als een bedreiging en produceert het een ongepaste (d.w.z. overgevoelige) reactie.¹ Honderden (ja, honderden!) gewone stoffen kunnen een allergische reactie uitlokken bij iemand die er gevoelig voor is.

De symptomen van allergische reacties omvatten een hele reeks allergietypes en -symptomen, van tranende ogen en een loopneus tot eczeem (d.w.z. atopische dermatitis) en anafylaxie. De ernst van de symptomen wordt beïnvloed door veel variabelen.

Om allergische reacties beter te kunnen begrijpen en beheersen, gaan we kijken naar de soorten, oorzaken en behandelingen.


Wat is een allergische reactie?


Laten we de wetenschap gebruiken om de situatie te verduidelijken. Wanneer een persoon in contact komt met een allergeen (bijv. pollen, huidschilfers van huisdieren, melk, enz.) en gesensibiliseerd raakt, begint zijn lichaam antilichamen aan te maken die immunoglobuline E (IgE) worden genoemd. De volgende keer dat die persoon hetzelfde allergeen tegenkomt, zal het zich binden aan de IgE-antilichamen en mestcellen ertoe aanzetten histamine en andere stoffen af te geven.

Deze reactie veroorzaakt ontstekingen en veroorzaakt allergiesymptomen die kunnen variëren van mild tot ernstig. Ze kunnen de huid, het maag-darmkanaal, het hart- en vaatstelsel en/of de luchtwegen aantasten.


Wat zijn de symptomen van een allergische reactie?


De symptomen van een allergische reactie variëren van mild tot ernstig en zijn afhankelijk van een aantal factoren, waaronder het type allergie dat wordt uitgelokt en de immuunrespons van de persoon.

Veel voorkomende allergische reacties zijn:

  • loopneus
  • verstopte neus
  • niezen
  • piepende ademhaling
  • ademhalingsmoeilijkheden
  • aanhoudende droge hoest
  • Huiduitslag (eczeem, contactdermatitis en urticaria)
  • Vermoeidheid als gevolg van onbehandelde allergieën
  • hoofdpijn
  • Misselijkheid en braken (twee symptomen van voedselallergieën)
  • Anafylaxie (een ernstige en mogelijk fatale allergische reactie).
Als je aan astma lijdt, kun je ook de volgende symptomen ervaren:

  • Moeite met ademhalen
  • Gevoel van benauwdheid of pijn op de borst
  • Hoorbare piepende ademhaling of piepen bij uitademen
  • Moeite met slapen door kortademigheid, hoesten of piepen.

Hoe lang duurt een allergische reactie?


De symptomen waar we het over hebben gehad kunnen variëren van licht onaangenaam tot beangstigend, vooral als je niet zeker weet wat de oorzaak is, hoe lang de reactie duurt en of het erger wordt.


Een allergische reactie kan aanhouden zolang je bent blootgesteld aan een allergeen. Zodra je niet langer wordt blootgesteld aan het allergeen, moeten je symptomen binnen een paar uur verdwijnen. Als je reactie echter wordt veroorzaakt door een ingeademd allergeen, zoals huidschilfers van huisdieren, huisstofmijt of pollen, kunnen de symptomen enkele dagen of langer aanhouden.


Hier zijn enkele van de meest voorkomende soorten allergenen en de bijbehorende symptomen.


Pollen


Niezen, tranende ogen en een loopneus in de lente? Deze reacties, ook wel hooikoorts genoemd, kunnen worden veroorzaakt door pollen die zich door de lucht verplaatsen. Omdat bomen, grassen en kruiden allemaal in verschillende maanden bestuiven, kan het aanvoelen als één lange strijd, vandaar de naam “allergieseizoen”.

Het hele jaar door


Allergiesymptomen kunnen ook optreden in de herfst en winter. Schimmel, huisstofmijt en zelfs kleine hoeveelheden huidschilfers van honden en katten kunnen dezelfde reacties uitlokken.


Huisdieren


Hoewel de meeste symptomen van een allergie voor huisdieren binnen enkele minuten na blootstelling optreden, ontwikkelen de symptomen zich bij sommige allergiepatiënten na verloop van tijd en bereiken ze een piek na acht tot twaalf uur.


Voedsel


Bij voedselallergieën liggen de zaken nog gecompliceerder. De meeste door voedsel veroorzaakte reacties treden binnen twee uur na het eten van voedsel op en beginnen vaak binnen enkele minuten na het eten van het vermoedelijke allergeen. In sommige gevallen kan de reactie vier tot zes uur of langer op zich laten wachten.


De beste manier om erachter te komen hoe lang allergische reacties duren, is door met je arts te praten. We kunnen zeker schattingen maken, maar het bewustzijn van allergieën en de manier waarop ons lichaam reageert is gewoon geen exacte wetenschap die op iedereen kan worden toegepast.


Hoe worden allergische reacties behandeld?


De behandeling van een allergische reactie hangt af van het soort reactie. Als er anafylaxie optreedt, moet u de hulpdiensten bellen. In sommige gevallen kan je een epinefrine auto-injector (bijv. EpiPen) voorgeschreven krijgen, die je kunt gebruiken in het geval van een ernstige allergische reactie. Volg de instructies van je arts. Je arts kan ook immunotherapie voorschrijven.

Receptvrije geneesmiddelen kunnen ook worden aanbevolen om de symptomen te verlichten, zoals:

  • Antihistaminica (bijv. Benadryl, Claritin, Allegra)
  • Corticosteroïden (bijvoorbeeld Cortizone 10 crème, Cortaid)
  • Decongestiva (bijvoorbeeld Sudafed, Mucinex).

Hoe testen artsen op allergische reacties?


We hebben het gehad over allergiebewustzijn, de soorten reacties en zelfs enkele dingen die je kunt doen om allergische reacties te behandelen. Maar hoe weet je nu waar je allergisch voor bent? Het is goed dat je dat vraagt. Als je denkt dat je reageert op een allergietrigger, is het belangrijk om een afspraak te maken met je huisarts.

Er zijn verschillende soorten allergeengevoeligheidstesten, zoals huidpriktesten en bloedtesten. De specifieke IgE-bloedtest kan testen op meer dan 500 allergenen en allergeenmengsels - zoals pollen, voedsel en huidschilfers van dieren - uit één enkel bloedmonster.

Als je eenmaal weet voor welke allergenen je lichaam gevoelig is, kun je samen met je arts een behandelplan opstellen om de blootstelling aan allergenen te verminderen en allergische reacties onder controle te houden als ze zich voordoen. Als je je triggers kent, de juiste blootstelling vermijdt en reacties behandelt zodra ze zich voordoen, ben je op alles voorbereid.


Door gebruik te maken van de pillen-nederland.com website gaat u akkoord met ons cookiebeleid.