Antabuse implantaten voor de behandeling van alcoholgerelateerde stoornissen

Alcoholverslaving is een ziekte die het leven van miljoenen mensen over de hele wereld verwoest. Het beïnvloedt niet alleen het leven van de persoon die drinkt, maar heeft ook een negatief effect op hun familie en de samenleving als geheel. Gelukkig kan alcoholisme genezen worden met moderne medische methoden. Dit vereist echter samenwerking tussen de verslaafde persoon en de artsen en mensen uit de omgeving van de verslaafde persoon.


In dit artikel introduceren we Antabuse implantaten, een procedure die een essentieel onderdeel vormt van de behandeling van alcoholisme. Je zult leren wat Antabuse implantaten zijn, hoe ze werken, hoe veilig ze zijn en waarom ze zo nuttig zijn in de strijd tegen alcoholisme.


Wat zijn Antabuse implantaten en hoe werken ze?


Disulfiram, dat in de jaren 1930 werd ontdekt, is een stof die al bijna een eeuw wordt gebruikt om alcoholisme te behandelen. Hoewel dit type medicatie niet nieuw is, blijft het tot op de dag van vandaag een van de meest effectieve behandelingsopties voor alcoholisme. Antabuse voorkomt de normale afbraak van ethanol. In plaats daarvan veroorzaakt het een opeenhoping van aceetaldehyde, een gevaarlijke stof die duizeligheid, verhoogde hartslag en vele andere onaangename symptomen veroorzaakt die de patiënt ervan weerhouden om opnieuw te drinken.


Antabuse, of disulfiram, was oorspronkelijk alleen verkrijgbaar in pilvorm. Dit medicijn is een van de oudste vormen van alcoholbehandeling die is goedgekeurd door de FDA (U.S. Food and Drug Administration). Hoewel de pillen erg effectief waren, bleek de eigenlijke behandeling soms erg moeilijk: in sommige gevallen namen patiënten hun medicatie niet opzettelijk in en vervielen ze weer in regelmatig drinken.

De doorbraak kwam in de jaren 1960, toen de eerste antabuse-implantaten werden ontwikkeld. Deze implantaten garanderen een constante concentratie van deze stof in het bloed, waardoor het onmogelijk wordt om zonder gevolgen terug te vallen in alcoholgebruik.

De implantaten maken een periode mogelijk waarin de persoon in kwestie volledig beschermd is tegen de effecten van alcoholgebruik. Tijdens deze periode is de persoon in staat om alle fysieke en mentale problemen te bestrijden die aan de basis kunnen liggen van zijn of haar destructieve gedrag. Daarom worden Antabuse implantaten gezien als een soort extra beschermend schild tijdens de moeilijke fase van resocialisatie na alcoholverslaving.


Hoeveel verschillende soorten implantaten zijn er?


Vandaag de dag kennen we twee verschillende soorten implantaten, beide gebaseerd op vergelijkbare principes maar fundamenteel verschillend. Laten we deze twee soorten eens in detail bekijken:

Disulfiram implantaten


Na consumptie wordt alcohol afgebroken en geneutraliseerd in de lever. Als iemand zichzelf echter heeft geïnjecteerd met een disulfiram implantaat, wordt dit proces gestopt. Het gevolg is dat acetaldehyde zich ophoopt en onmiddellijk symptomen veroorzaakt die lijken op die van een kater. Naast misselijkheid, ernstige hoofdpijn, hyperventilatie en duizeligheid treden er nog veel meer symptomen op.

De inbrengprocedure is eenvoudig en laat geen littekens of hechtingen achter. Omdat het Disulfiram implantaat effectief voorkomt dat iemand alcohol drinkt, geeft het hem genoeg tijd om zijn innerlijke kracht te hervinden en het genezingsproces voort te zetten.


Naltrexon implantaten


Dit type implantaat werd ontwikkeld na disulfiram. De pillen werden in 1984 op de markt gebracht en de implantaten voor het eerst in 2006. Sindsdien worden naltrexonimplantaten met succes gebruikt om alcoholisme te bestrijden. Dit implantaat werkt door de relevante receptoren in de hersenen te blokkeren.

Voorafgaand aan de behandeling met naltrexone ondergaan patiënten een volledige ontgiftingsprocedure die alle sporen van alcohol uit het systeem verwijdert. Na een succesvolle ontgifting ervaren patiënten negatieve symptomen - zoals misselijkheid en braken - onmiddellijk na het ontvangen van het implantaat.

Daarna ervaren patiënten alleen een verminderd verlangen om alcohol te consumeren. Op die manier helpt naltrexone hen tijdens de afkickfase, wanneer ze nog moeten wennen aan een leven zonder alcohol.

Natuurlijk kan de behandeling met naltrexon implantaten alleen plaatsvinden in een medische instelling en onder streng medisch toezicht, om ervoor te zorgen dat de procedure correct wordt uitgevoerd volgens het behandelingsprotocol.


Kan een implantaat alleen alcoholverslaving genezen?


Antabuse implantaten spelen een beslissende rol in het bestrijden van de gewoonte om alcohol te drinken en te gebruiken als een mechanisme om met de dagelijkse stress om te gaan. Zodra mensen volledig gestopt zijn met het drinken van alcohol, zijn ze veel gemotiveerder om gezondere manieren te vinden om met hun problemen om te gaan. Hoewel implantaten alleen al een enorm effect hebben, elimineren ze niet de fysieke en psychologische afhankelijkheid van alcohol.


Daarvoor moet de persoon een uitgebreide verslavingsbehandeling ondergaan om zijn verlangen naar alcohol voor eens en voor altijd te overwinnen. Gezondheidswerkers moeten rekening houden met de fysieke en psychologische toestand van de patiënt en de nodige medicatie voorschrijven om alle ontwenningsverschijnselen en bestaande psychologische problemen die een volledig herstel in de weg staan, te elimineren.


Is deze vorm van therapie veilig?


Het injecteren van een implantaat onder de huid is volledig pijnloos en de resultaten zijn onmiddellijk voelbaar. Het hele proces is heel eenvoudig en wordt goed verdragen. Zodra het implantaat is geïnjecteerd, is de persoon beschermd tegen de effecten van alcohol, omdat een precieze dosis van het medicijn automatisch wordt afgegeven in de bloedbaan, elke dag tot een maand lang.


Het implantaat wordt meestal onder de huid in de buik geïnjecteerd. Implantaten kunnen echter ook op andere plaatsen worden geïnjecteerd, zoals in de arm of bilspier.

Wat de veiligheid betreft, wordt deze procedure al vele jaren met succes toegepast en is ze zeer betrouwbaar gebleken.


Wat zijn de mogelijke bijwerkingen?


Disulfiram en alcohol zijn een zeer onverenigbare combinatie, omdat deze stof een zeer krachtige antagonist van alcohol is. Hoewel er veel bijwerkingen kunnen optreden wanneer deze stoffen worden gemengd, zijn er een paar mensen die het toch proberen. Wanneer dit gebeurt, treedt er een sterke lichamelijke reactie op, vergelijkbaar met een kater, maar veel radicaler.


Mensen die een Antabuse implantaat hebben gehad en alcohol proberen te drinken ervaren een aantal van de volgende symptomen:


  • misselijkheid
  • versnelde en onregelmatige hartslag
  • plotselinge daling van de bloeddruk
  • ernstige hoofdpijn
  • ademhalingsmoeilijkheden
  • intens zweten
  • hyperventilatie
  • braken

Deze symptomen kunnen meer of minder uitgesproken zijn, afhankelijk van de hoeveelheid geconsumeerde alcohol en het gestel van de persoon. Maar in alle gevallen is het ten strengste verboden om alcohol te drinken onder invloed van antabuse-implantaten, omdat dit tot veel complicaties leidt. Dit is precies waarom de implantaten zo succesvol zijn - de intense negatieve effecten moedigen voormalige verslaafden aan om een sterke afkeer van alcohol te ontwikkelen.


Waarom bieden antabuse-implantaten een goede kans om alcoholvrij te leven?


Een succesvol behandelingsplan voor alcoholontwenning, dat volledige detoxificatie, psychotherapie en het gebruik van de juiste medicatie omvat, wordt logischerwijs gevolgd door het antabuse-implantaat, dat een extra beschermend schild vormt om de persoon in kwestie te ondersteunen in zijn rehabilitatieproces. Op deze manier kunnen patiënten voorgoed stoppen met alcohol en terugkeren naar hun dagelijks leven met een laag risico op terugval.


Door gebruik te maken van de pillen-nederland.com website gaat u akkoord met ons cookiebeleid.