Over de therapie | Intrathecale Baclofen therapie (ITB-therapie)

VOOR DE BEHANDELING VAN ERNSTIGE SPASTICITEIT


ITB-TherapySM voor de behandeling van ernstige spasticiteit maakt gebruik van een infuussysteem dat een bepaalde hoeveelheid Baclofen rechtstreeks in de ruimte van het hersenvocht injecteert. De injectie wordt uitgevoerd met behulp van een infusiepomp en een katheter die tijdens een operatie onder de huid worden geïmplanteerd.


OVERZICHT VAN SPASTICITEIT


Spasticiteit is een abnormale toename in spierspanning veroorzaakt door schade aan de lagere motorische zenuwbanen die de spieren aansturen. Spasticiteit kan ook worden veroorzaakt door een laesie of ziekte van het centrale zenuwstelsel. Daarnaast kan spasticiteit ook het gevolg zijn van multiple sclerose (MS), cerebrale parese (CP), een beroerte of letsel aan de hersenen of het ruggenmerg.

Een gespecialiseerde medische commissie is overeengekomen om spasticiteit te definiëren als een sensorimotorische controlestoornis als gevolg van schade aan de bovenste motorneuronen, wat resulteert in periodieke of continue onwillekeurige activering van de spieren.

Ernstige spasticiteit kan een aanzienlijke invloed hebben op de fysieke functies, het welzijn en de verzorging van een patiënt. Het kan leiden tot schade aan het bewegingsapparaat, incoördinatie, functionele beperkingen, pijn en blijvende verkorting of contractuur van de spieren.


Voordelen van de behandeling van ernstige spasticiteit :

  • Beter lopen, hygiëne, dagelijkse activiteiten en eenvoudigere verzorging.
  • Vermindering van de frequentie van spasmen, pijn en vermoeidheid.
  • Bevordert vermindering van tonus, bewegingsvrijheid en gewrichtspositionering
  • Verhoogde mobiliteit van de patiënt
  • Complementariteit met andere therapieën zoals fysiotherapie, ergotherapie en logopedie.
Voor patiënten met ernstige spasticiteit zijn een grotere mobiliteit, het vermogen om voor zichzelf te zorgen en onafhankelijkheid essentiële verbeteringen. Om deze mijlpalen te bereiken is effectieve therapie nodig. Spasticiteit kan los van de primaire ziekte van de patiënt worden behandeld.

Een effectieve behandeling van ernstige spasticiteit kan problematisch zijn. Bij veel patiënten helpen fysieke revalidatie en orale medicatie om de spasticiteit onder controle te houden, maar deze therapeutische benaderingen zijn niet altijd voldoende om sommige patiënten te helpen. Bovendien hebben sommige patiënten onaanvaardbare bijwerkingen van systemische medicatie. Patiënten die niet reageren op orale baclofen of die ondraaglijke bijwerkingen van het centrale zenuwstelsel (CZS) ontwikkelen, kunnen baat hebben bij ITB-therapie. ITB-therapie kan aanzienlijke verlichting geven bij ernstige spastische symptomen en spasmen.


ITB-behandeling mag niet worden gebruikt bij patiënten met een actieve infectie, overgevoeligheid voor baclofen, een te kleine bouw voor een pompimplantaat, een vereiste implantaatdiepte van meer dan 2,5 cm of spinale afwijkingen.


ITB-THERAPIE ALS ALTERNATIEVE BEHANDELING


Het intrathecale baclofenbehandelingssysteem bestaat uit een programmeerbare pomp, een intrathecale katheter en een extern programmeerapparaat. De pomp wordt tijdens een operatie in de buikstreek van de patiënt geïmplanteerd. Het uiteinde van de katheter wordt intrathecaal geplaatst en de katheter wordt aangesloten op de pomp. Na de implantatie wordt intrathecaal Lioresal (Baclofen injectie) toegediend aan de patiënt via de pomp en de katheter rechtstreeks in de cerebrospinale vloeistof, waar het effect heeft. De SynchroMed II infusiepomp die wordt gebruikt voor ITB-therapie kan non-invasief worden ingesteld op verschillende infusiesnelheden en verschillende doseringsvormen.

Bij ITB-therapie wordt baclofen direct intrathecaal geïnjecteerd en wordt de bloed-hersenbarrière omzeild. Op deze manier is slechts een fractie van de oraal toegediende dosis nodig om een effect te bereiken, waardoor systemische bijwerkingen tot een minimum worden beperkt.


ITB-therapie biedt drie eigenschappen die bijzonder wenselijk en belangrijk zijn voor de meeste patiënten:

  • Gecontroleerde behandeling van spasticiteit en flexibele doseringsvormen - Dankzij het programmeerbare infusiesysteem van ITB-therapie kunnen artsen doseringen titreren en zo de behandeling stapsgewijs regelen. Dit is niet alleen gunstig voor individuele patiënten op het moment van implantatie, maar biedt ook de mogelijkheid om de regeling naar behoefte aan te passen als een verandering in de dosering klinisch geïndiceerd is. Bovendien kunnen artsen de dosering aanpassen aan het tijdstip van de dag, wat betekent dat 's nachts een hogere dosering en dus een intensievere behandeling van spasticiteit nodig is dan overdag.
  • Effectieve behandeling van spasticiteit in de bovenste en onderste ledematen - ITB-therapie kan spasticiteit in de bovenste en onderste ledematen verminderen. De behandeling vermindert niet alleen de spastische symptomen, maar bevordert ook de functionaliteit van de ledematen bij quadriplegische/tetraplegische en diplegische patiënten.
  • Omkeerbaarheid van de behandeling - Patiënten en hun familie kunnen terughoudend zijn om neurochirurgische ingrepen te ondergaan die zeer invaliderend zijn. ITB-therapie kan een alternatief zijn voor deze procedures.
De meest voorkomende bijwerkingen variëren afhankelijk van de indicatie. Ze omvatten hypotensie (34,7%), slaperigheid (20,9%), hoofdpijn (10,7%), krampen (10,0%), duizeligheid (8,0%), urineretentie (8,0%), misselijkheid (7,3%) en paresthesie (6,7%). Storingen in onderdelen van het pompsysteem, die leiden tot pompstilstand of doseer-/programmeerfouten, kunnen resulteren in klinisch ernstige over- of onderdosering. In het geval van een grote acute overdosering kan de patiënt in coma raken en een levensbedreigende toestand krijgen.


DE WERKING VAN ITB-THERAPIE BIJ ERNSTIGE SPASTICITEIT


De chemische structuur van baclofen komt overeen met die van gamma-aminoboterzuur (GABA), een remmende neurotransmitter, en werkt door stimulatie van het subtype GABA-receptor, de GABAB-receptor. Het werkingsmechanisme van baclofen als spierverslapper en behandeling van spasticiteit is echter nog niet volledig bekend. Baclofen remt mono- en polysynaptische reflexen in het ruggenmerg, waarschijnlijk door de afscheiding van stimulerende neurotransmitters door primaire afferente zenuwuiteinden te verminderen. Er kunnen echter ook supraspinale mechanismen optreden die bijdragen aan het klinische effect van het geneesmiddel.

In de context van baclofen is een algemeen kalmerend effect op het centrale zenuwstelsel waargenomen, dat zich uit in symptomen van sedatie zoals gewenning (tolerantie), slaperigheid, ataxie, ademhalingsdepressie en cardiovasculaire depressie.

Door gebruik te maken van de pillen-nederland.com website gaat u akkoord met ons cookiebeleid.