Waarom werken allergiemedicijnen niet? Twee woorden: niet-allergische rhinitis

Nadat je verschillende vrij verkrijgbare antihistaminica en verschillende doseringen hebt geprobeerd, en misschien zelfs medicijnen op recept hebt gekregen, vraag je je misschien nog steeds af: “Waarom werken mijn antihistaminica niet?


Er bestaan veel mythes over het hooikoortsseizoen, waarvan een van de meest voorkomende is dat allergieachtige symptomen alleen veroorzaakt kunnen worden door allergieën. Als je loopneus en niezen niet weggaan na het nemen van antihistaminica, is het misschien geen allergie. Wat kan dan wel de oorzaak zijn van je hooikoortssymptomen? Het antwoord kan niet-allergische rhinitis zijn.


Wat is niet-allergische rhinitis?


Om niet-allergische rhinitis te begrijpen, moeten we eerst allergieën begrijpen.

In het geval van een allergie reageert je immuunsysteem op een stof die voor de meeste mensen onschadelijk is (bijvoorbeeld pollen, huidschilfers van honden, huidschilfers van katten, schimmel, etc.). Wanneer je immuunsysteem een allergeen herkent en als een bedreiging beschouwt, laat je lichaam een chemische stof vrij die histamine wordt genoemd en die betrokken is bij het veroorzaken van allergiesymptomen. Daarom helpen antihistaminica de symptomen te verlichten, omdat ze histamine in je systeem onderdrukken.

Als je immuunsysteem niet reageert op een allergeen, maakt het geen histamine aan. Als er geen histamine is, kunnen antihistaminica de symptomen ook niet verlichten. Als je allergieachtige symptomen hebt en antihistaminica geen effect op je hebben, is het misschien niet gewoon een seizoen van hoge blootstelling aan allergenen, maar een niet-allergische reactie.


De symptomen van niet-allergische rhinitis zijn :

  • niezen
  • Lopende of verstopte neus
  • Hoesten

Zoals je kunt zien, lijken deze symptomen erg op die van een allergie. Het is niet ongewoon dat sommige dokters niet-allergische rinitis verkeerd diagnosticeren als allergische rinitis. In één onderzoek werd 65% van de mensen die antihistaminica voorgeschreven kregen voor allergieën, beschouwd als niet-allergisch.


Wat veroorzaakt niet-allergische rhinitis?


Eenvoudig gezegd kan elke stof die geen allergische reactie uitlokt, maar toch symptomen veroorzaakt zoals een loopneus of niezen, een niet-allergische trigger zijn.

Hier volgen enkele voorbeelden:

  • Omgevingsfactoren
  • Sigarettenrook
  • Chemische schoonmaakmiddelen (bleekmiddel, wasmiddelen, enz.)
  • Parfum/cologne
  • Virussen
Wanneer je lichaam in contact komt met sigarettenrook of parfum, komt er geen histamine vrij. In plaats daarvan is er irritatie door de damp, die allergieachtige symptomen veroorzaakt.

In het geval van allergische of niet-allergische rhinitis is het belangrijk om de oorzaak van de reactie te vinden, zodat deze kan worden vermeden.


Hoe kun je het verschil zien tussen niet-allergische rhinitis en allergische rhinitis?


Vanwege de gelijkenis van de symptomen kan het voor sommige artsen moeilijk zijn om vast te stellen of iemand lijdt aan allergische of niet-allergische rhinitis als er geen diagnostische tests worden uitgevoerd.

Gelukkig kunnen specifieke IgE-bloedtests artsen helpen om je aandoening beter te begrijpen en je de behandeling te geven die je nodig hebt. Specifieke IgE-bloedtests zijn eenvoudige bloedtests waarmee artsen beter kunnen bepalen waar je allergisch voor bent. Ze kunnen ook worden gedaan om allergieën uit te sluiten als je allergie-achtige symptomen hebt.


Wat gebeurt er als mijn test negatief is?


Als je allergietests geen sensibilisatie aantonen voor de allergenen waaraan je vaak wordt blootgesteld, kan dit betekenen dat een niet-allergische irriterende stof je rhinitis veroorzaakt. Ben je onlangs van parfum of eau de cologne veranderd? Ben je samen geweest met iemand die rookt? Ben je de hele dag onderweg geweest, omringd door vervuiling?

Om erachter te komen wat de oorzaak van je klachten is, moet je met je arts praten over een bloedtest voor specifieke IgE-antilichamen.


Door gebruik te maken van de pillen-nederland.com website gaat u akkoord met ons cookiebeleid.