Tamoxifen

Tamoxifen wordt gebruikt bij de behandeling van borstkanker. Het richt zich op de verankeringsplaatsen van vrouwelijke geslachtshormonen en kan daardoor de groei van hormoonafhankelijke tumoren remmen. Vergeleken met andere werkzame stoffen die bij de behandeling van kanker worden gebruikt, heeft tamoxifen een beperkt potentieel voor bijwerkingen. Daarom wordt het vooral gebruikt bij de behandeling van borstkanker. Hier vind je alles wat je moet weten over hoe tamoxifen werkt, de bijwerkingen en hoe je het moet gebruiken.


Hoe werkt Tamoxifen?


Tamoxifen staat bekend als een selectieve oestrogeenreceptormodulator (SERM). Dit betekent dat het oestrogeenremmende effect specifiek is voor cellen en weefsels.

Tamoxifen remt de werking van oestrogeen in borstweefsel (antagonist), terwijl het als agonist werkt in de baarmoeder, botten of vetstofwisseling.

Het endogene vrouwelijke hormoon oestrogeen (of oestrogeen) bepaalt niet alleen de menstruatiecyclus van een vrouw, maar heeft ook andere functies in het lichaam. Het zorgt onder andere voor sterke botten (een tekort aan oestrogeen kan leiden tot osteoporose) en stimuleert het immuunsysteem.


Wanneer oestrogenen vrijkomen in het lichaam, worden ze via de bloedbaan naar de doelweefsels getransporteerd. Daar hebben ze een gerichte invloed op de doelcel en kunnen ze met name de celgroei stimuleren.

Als een cel veel ankerpunten (receptoren) voor oestrogeen heeft, reageert deze bijzonder gevoelig op het hormoon. Een groot deel van de borsttumoren heeft een hoog aantal oestrogeenreceptoren.

Reeds gedegenereerde cellen worden door natuurlijk oestrogeen verder gestimuleerd om te groeien en te delen, d.w.z. zich te vermenigvuldigen, wat leidt tot ongecontroleerde tumorgroei.

Tamoxifen en vooral zijn metaboliet, hydroxytamoxifen, kunnen binden aan oestrogeenreceptoren zonder de celdeling en vermenigvuldiging in borstweefsel te stimuleren. Bestaande receptoren worden zo geblokkeerd en kunnen niet langer worden geactiveerd door natuurlijk oestrogeen.


Absorptie, afbraak en eliminatie


Na inname wordt de werkzame stof goed geabsorbeerd vanuit de darm, waarbij de piekspiegel in het bloed na vier tot zeven uur wordt bereikt. Het metabolisme, dat voornamelijk in de lever plaatsvindt, leidt tot veel effectievere afbraakproducten.

Deze worden vervolgens voornamelijk via de feces uitgescheiden, hoewel dit enige tijd duurt. Het duurt ongeveer een week voordat de helft van de werkzame stof is afgebroken en uitgescheiden.


Wanneer wordt Tamoxifen gebruikt?


De werkzame stof tamoxifen is goedgekeurd voor de behandeling van hormoonafhankelijke borsttumoren. Het kan worden gebruikt als ondersteunende behandeling na de primaire behandeling van borstkanker of in het geval van borstkanker die al secundaire tumoren (uitzaaiingen) heeft gevormd.

Het wordt over het algemeen langdurig gebruikt. Als tamoxifen bijvoorbeeld wordt gebruikt als adjuvans (om het risico op terugkeer te verminderen), wordt het meestal vijf tot tien jaar gebruikt.


Hoe wordt Tamoxifen gebruikt?


De werkzame stof wordt toegediend in tabletvorm. De gebruikelijke dosis tamoxifen is twintig milligram per dag, maar dit kan indien nodig verhoogd worden tot veertig milligram. Tamoxifen moet met een maaltijd worden ingenomen om bijwerkingen zoals misselijkheid te verminderen.


Wat zijn de bijwerkingen van Tamoxifen?


Bijwerkingen bij meer dan één op de tien behandelde vrouwen zijn misselijkheid, huiduitslag, vochtophoping in de weefsels, vaginale afscheiding en bloeding, veranderingen in de menstruatiecyclus en overgangsverschijnselen zoals opvliegers en vermoeidheid.

Eén op de honderd of één op de tien patiënten krijgt last van duizeligheid, hoofdpijn, wazig zien, overgeven, diarree, verstopping, haaruitval, overgevoeligheidsreacties, spierpijn, kuitkrampen, bloedstolsels, voorbijgaande bloedarmoede en jeuk aan de geslachtsorganen.

Een andere bijwerking kan een verandering in de laboratoriumwaarden zijn (stijging van de bloedlipidenwaarden, verandering in leverenzymwaarden). Omdat tamoxifen een agonistisch effect heeft op oestrogenen in de baarmoeder, kan het de celdeling daar versnellen, wat kan leiden tot de vorming van poliepen (uitgroeisels van het slijmvlies) of carcinomen.

Welke voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen bij het gebruik van Tamoxifen?


Contra-indicaties


Tamoxifen mag niet worden ingenomen tijdens zwangerschap of borstvoeding.


Interacties


Behandeling met tamoxifen zou het effect van door het lichaam geproduceerde oestrogenen moeten verminderen. Een extra inname van oestrogenen in de vorm van hormonale anticonceptiva (bijv. de "pil") zou onverstandig zijn en moet daarom worden vermeden.

Tamoxifen beïnvloedt de bloedstolling door het aantal bloedplaatjes te verminderen. Als er ook antistollingsmedicijnen worden toegediend, kan het antistollingseffect worden versterkt.

Voorbeelden van dergelijke "anticoagulantia" zijn acetylsalicylzuur en andere trombocytenaggregatieremmers, evenals cumarin-type anticoagulantia zoals warfarine en fenprocoumon.

Tamoxifen wordt door bepaalde leverenzymen omgezet in een actievere vorm. Geneesmiddelen die de activiteit van deze enzymen remmen of stimuleren kunnen daarom de metabolisatie en daarmee de werkzaamheid van het antikankermedicijn beïnvloeden.

Bijvoorbeeld, antidepressiva in de groep van selectieve serotonine heropnameremmers (SSRI's, zoals paroxetine en fluoxetine) en het antidepressivum bupropion kunnen de werkzaamheid van tamoxifen verminderen door de enzymen te remmen. Het gelijktijdig gebruik van dergelijke geneesmiddelen moet daarom waar mogelijk vermeden worden.


Leeftijdsbeperkingen


Tamoxifen is niet toegestaan voor gebruik bij kinderen en adolescenten jonger dan 18 jaar.

Zwangerschap en borstvoeding


Aangezien er weinig gegevens zijn over het gebruik van tamoxifen tijdens zwangerschap en borstvoeding, mag de werkzame stof niet worden ingenomen tijdens deze periode. In dierstudies heeft tamoxifen schade veroorzaakt aan het ongeboren kind.


Hoe komt u aan medicijnen die tamoxifen bevatten?


Tamoxifen bevattende preparaten zijn op recept verkrijgbaar bij apotheken in Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.


Hoe lang is Tamoxifen al bekend?


Sinds eind jaren 1950 zijn farmaceutische bedrijven actief op zoek naar anti-oestrogenen (d.w.z. werkzame stoffen die de werking van oestrogenen remmen) voor effectieve anticonceptie. In 1966 ontwikkelde Dr. Dora Richardson de werkzame stof tamoxifen.

Deze stof was echter niet geschikt voor anticonceptie en werd daarom aanvankelijk vergeten. Later ontdekte men dat oestrogenen ook de groei van borstkanker konden versnellen.

Daarom werd in 1971 een klinische studie met tamoxifen gestart in het Christie Hospital in Manchester, een van de toonaangevende kankerziekenhuizen in Europa. Na de positieve resultaten van het onderzoek werd tamoxifen in 1973 op de markt gebracht voor de behandeling van borstkanker in een laat stadium.


Andere interessante feiten over Tamoxifen


Tamoxifen wordt door mannelijke atleten misbruikt als dopingmiddel. Het verhoogt het testosteronniveau, wat spiergroei stimuleert. Tamoxifen voorkomt ook een veelvoorkomende bijwerking van anabole steroïden, de zogenaamde "man boobs".


Door gebruik te maken van de pillen-nederland.com website gaat u akkoord met ons cookiebeleid.